Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projev starosty obce při oslavě vzniku tratě

13. 8. 2011

 

Vážení hosté, vážení cestující, dámy a pánové  slavnostni-projev-starosty.jpg
 
 
dovolte, abych Vás přivítal na vlakovém nádraží Černá v Pošumaví při příležitosti oslav 115. výročí trati Ceské Budějovice - Zelnava, dnes Nová Pec. Ač se nacházíme na území města Horní Planá v osadě Hůrka, toto nádraží si zachovalo původní název Cerná v Pošumaví. Na to, že má obec Černá v Pošumaví vlakové nádraží, jsme náležitě hrdi.
 
 
Stavbou a zprovozněním trati Ceské Budějovice - Zelnava se lidem otevřela zapomenutá jihočeská a šumavská zákoutí, která jsou dodnes zajímavá a poutavá pro všechny návštěvníky, z ciziny nevyjímaje.
 
 
Jen obchodní a průmyslový ruch se již bohužel z této trati vytrácí. Při otevření trati 3. července 1892 se v tehdejší stanici Schwarzbach - Hůrky dostalo zvláště slavného přivítání od ředitele schwarzenberských grafitových dolů, které se rozprostíraly na levé straně dráhy a patřily ve své době k nejslavnějším na světě. Vytěžená tuha byla vyvážena zejména do Anglie a Porýní a pochopitelně po postavení železnice přešla doprava tuhy na koleje.
 
 
Rovněž dnes se snažíme o důstojné přivítání slavnostního vlaku
k 115. letům naší trati. Přesně dnes 4. července před 115. lety byl zahájen pravidelný provoz v úseku Kájov - Zelnava a začal čilý pohyb v Pošumavské oblasti. I dnes do Cerné v Pošumaví, na Lipensko přijíždí po této trati mnoho návštěvníků.
 
 
Chtěl bych Vás z tohoto místa pozvat k návštěvě naší obce, kde si určitě každý najde místo k svému odpočinku nebo sportovnímu a kulturnímu vyžití.
 
 
Závěrem Vás chci pozvat k malému občerstvení a sledování plnění parní lokomotivy vodou a uhlím.
 

Náhledy fotografií ze složky Z historie železničních tratí na území obce