Jdi na obsah Jdi na menu
 


Také Lipno má svůj bermudský trojúhelník

 

 

LIPENSKÉ PROMĚNY
Potápěči tvrdí, že když se ponoří pod hladinu, ocitnou se rázem v jiném světě. Co může být více vzrušující než prozkoumávat staré domy, kostely nebo ulice zatopených vesnic. Za padesát let trvání Lipenské přehrady se podle místních potápěčů na dně nádrže nashromáždilo mnoho pokladů.
,,Není divu, že se Lipnu říká Jihočeské moře, místy dosahuje hloubka i přes dvacet metrů, a když zafouká pořádný vítr, vlny jsou tu až dvoumetrové. Počasí a klidná hladina se tu mohou během několika minut obrátit v dokonalé peklo, to pak většina nezkušených lidí potřebuje naši pomoc,“ varuje předseda vodní záchranné služby Milan Bukáček, který je také zkušený potápěč.
Za loňský rok vyjeli celkem k devíti osobám ohroženým na životě. Podle záchranářů má Lipno svůj Bermudský trojúhelník, který ohraničují Kovářov–Dolní Vltavice–Hruštice. V něm mají prý problémy hlavně rybáři.
Pod vodou přehrady je ale špatná viditelnost, největší problém je s usazeninami na dně, kde kvůli rašelině má voda černou barvu a viditelnost je téměř nulová. ,,Kamarád se potápěl do sklepa bývalé frymburské hospody, která je v hloubce asi deseti metrů. Rozvířil si ale vodu, nic neviděl a nemohl najít východ. Musel se uklidnit, počkat, až se kal usadí a teprve pak vyplavat. Panika v těchto situacích bývá někdy smrtelná,“ říká Milan Bukáček.
Ponory probíhají i v zimě, to je ale jen pro zkušené veterány. Tradičně se vydávají do hlubin na Silvestra, je to prý takové symbolické loučení se starým rokem.
,,Archeologové nás poprosili, abychom jim podle fotky vytáhli skoro 140 let starý pískovec, který dříve ukazoval cestu. Nakonec ho jeden z potápěčů našel, ale když se přiblížil, zjistil, že ho hlídá obrovský sumec, který se válí na dně v bahně, takový hlídací pes. Se sumci je problém, že vás někdy mohou napadnout a jsou to pěkní obři. Nakonec jsme sloupek vytáhli a dnes zdobí rozcestí nedaleko vesnice Bližná,“ vzpomíná Milan Bukáček.
Právo, Josef Hora – 12.3