Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROK 1966 - CO SE STALO

22. 12. 2016

 

ROK 1966- co se stalo před 50 ti léty
Poslanci a vedení obce v tomto roce ( volební období 1964 – 1971)
Žák         Jiří                         -                            předseda MNV
Zimmermann Jaroslav     -                            zástupce a ještě v r.1966  předseda MNV
Frisch Jan                          -                            tajemník MNV
Lovětínský Václav, Švamberk František, Schwarz Jaroslav, Špilínek Josef, Vrba Josef, Žilík Josef, Čurda Vladimír, Lukeš František, Švehla Václav, Kopeček Alois, Palic Milan, Šmahelová Eva, Novotný František, Motičák Jan, Med Stanislav, Hadrabová Marie, Kiněvová Ludmila, Rulíšek Jan, Hrůz Ondrej, Rozboud Josef.
Školní rok 1965 / 66
 byl zahájen ve dvou budovách, jednak ve školní budově a pak v budově čp. 40, kam byl přemístěn 1.post. ročník a školní družina. Nové prostředí je pro školní účely vcelku vhodné, neodpovídající je pouze výška stropů a nedostatečné sociální zařízení, což bude během roku vybudováno.
Stav žactva v novém školním roce je následující: v 1. post. ročníku je 21 žáků a vyučuje Jaroslava Šimková, provdaná Samcová.Ve druhém post. ročníku vyučovala Marie Vrchotová a bylo zde 19 žáků, ve třetím ročníku je pak 26 dětí, které vyučuje Hana Voldánová.Čtvrtý post. ročník má 26 žáků a učitelku Jiřinu Petříkovou a ředitel školy Jaroslav Zimmermann vyučuje v 5. post. ročníku celkem 18 žáků.
Římsko-katolické náboženství vyučuje farář administrátor z Frymburku, Karel Švarc. Přihlášeny jsou dvě děti ze 2 třídy a jeden žák ze 4 třídy.
Vedoucí vychovatelkou zůstává Václava Lovětínská, ve školní družině je opět 30 žáků, přihlášku na začátku roku jich však podalo 76, ale kvůli nedostatku vhodných prostorů nemohli být přijati.
Skupinovou vedoucí PO byla Marie Vrchotová, funkci oddílových vedoucích opět příslušníci pohraniční stráže.Všechny oddíly se zapojily do soutěže – Pionýr, mladý ochránce hranic.
V průběhu školního roku byla opět značná pozornost věnována prospěchu žáků, zejména v českém jazyce a počtech.Úroveň znalostí značné části žáků v jednotlivých postupných ročnících je velmi nízká, přestože se pravidelně organizují doučovací skupiny, besedy s rodiči i rodinné návštěvy.Stejná situace je ovšem i na jiných školách okresu. Zatímco propadajících žáků na okrese Strakonice je 3,45 %, na okrese České Budějovice 4,06 %, tak na okrese Český Krumlov je to 10,52 %.
Odborná učebna a dílna.
Aby se zvýšilo využití audiovizuálních pomůcek byla v průběhu prázdnin dokončena svépomocí adaptace odborné učebny a v přízemí i polytechnické dílny.
Zrušení školy v Bednářích – Muckově.
Na základě rozhodnutí školského odboru ONV Český Krumlov a po dohodě s rodiči žáků byla zrušena jednotřídní škola v Bednářích – Muckově. Pro žáky byla zřízena nová autobusová linka s ranním a odpoledním spojem do Černé v Pošumaví. Celkem přešlo do zdejší školy devět žáků a ředitel zrušené školy Karel Vochozka byl přeložen do Nové Vsi u Brloha.
Pod dohledem lékaře MUDr. Lazára byly na škole zajištěny hodiny ZTV, které vede Jaroslava Šimková – Samcová a bylo sem zařazeno celkem 16 žáků.
Učitelka Marie Vrchotová zajišťovala v mimovyučovací době hodiny nápravy řeči a dosahovala vynikajících výsledků.
Školní rok 1966 / 67
               V tomto školním roce je škola organizována opět jako pětitřídní a vyučování probíhá opět ve dvou budovách. V budově staré školy je umístěn 1. post. ročník s 25 žáky, které vyučuje Hana Voldánová.V téže budově je i školní družina, kde je zapsáno 30 dětí zaměstnaných matek a dojíždějících. Vedoucí školní družiny je Václava Lovětínská.
V hlavní budově je pak umístěn 2. post. ročník s 22 žáky, které vyučuje Zdeněk Koukal, absolvent Pedagogické fakulty vykonávající zde jednoroční řízenou praxi.Ve třetím ročníku vyučovala 20 žáků Jiřina Petříková, ve čtvrtém 26 žáků učitelka Marie Pešková, která nastoupila od 1. 9. 1966, když předtím vyučovala na prvním stupni SVVŠ v Českém Krumlově.
Na škole však učila necelý měsíc, pak rozvázala pracovní poměr a našla si nové zaměstnání.protože odbor školství a kultury neměl v uvedené době za ní náhradu, nastoupil na školu otec ředitele školy, důchodce Petr Zimmermann, který předtím působil řadu let jako ředitel školy v Holubově. Na zdejší škole působil do 31.ledna 1967, neboť od 1.února nastoupila Milada Havlová, která přišla ze ZDŠ z Malšína.Ovšem i ta zde byla pouze do 31.května 1967, protože byla přeložena do Pohorské Vsi. V červnu tak ve čtvrté třídě vyučoval opět důchodce Petr Zimmermann. V 5.post.ročníku pak 20 žáků vyučoval ředitel školy Jaroslav Zimmermann. Celkem bylo v tomto školním roce na škole 113 žáků.
Funkci skupinového vedoucího PO vykonával učitel Zdeněk Koukal, oddíloví vedoucí byli opět příslušníci PS z Kyselova.
Na základě celoročního hodnocení neprospěli v 1.p.r. celkem čtyři žáci,ve druhém tři, ve třetím p.roč.dva, ve čtvrtém jich bylo pět a v pátém čtyři žáci; celkem na škole 18 žáků, t. j. 15,8 %. Dá se říci, že situace se horší, na škole je množství žáků, kteří již dříve opakovali některý postupný ročník, jsou i případy, že např. ve 3. post. ročníku je žák se šestým rokem školní docházky.
Nejvíce překážek se vyskytuje na úseku spolupráce školy s rodinou. Část rodičů je ve svém myšlení velmi zaostalá, či naprosto lhostejná k výsledkům školní práce svých dětí. Neblaze se odráží skutečnost, že se ve zdejší oblasti koncentrovala řada rodin zaostávajících a holdujících alkoholickým nápojům.
Od 1.dubna 1967 schválila vlády republiky zákon o platové úpravě učitelů. Tak např. základní plat ředitele školy po 16 letech služby činí 1700 Kčs, dále funkční příplatek 200 Kčs a příplatek za činnost ve ztížených podmínkách činí 150 Kčs. Učitel Zdeněk Koukal, který zde působí jeden rok má základní plat 1250 Kčs a 150 Kč za ztížené podmínky.
Do funkce předsedy SRPŠ byl znovu zvolen Josef Špilínek.
Škola těžce nese odchod Marie Vrchotové, která byla nejenom vynikající učitelkou, ale ve svém volném čase jako kvalifikovaná síla vedla hodiny nápravy řeči, což se v současné době na škole nezajišťuje.
 
 
Fr. Záhora