Jdi na obsah Jdi na menu
 


CO SE PSALO O SSM PŘED 30 LÉTY

 

Co se psalo o SSM před 30 léty?
 
 
               Místopředsedkyně MNV Božena Lešková na XXV.VPZ MNV dne 27.června 1985 podrobně rozebrala práci s mládeží za období od února 1983 do současnosti. Bylo konstatováno, že situace zaznamenala podstatné zlepšení, že se podařilo prolomit pasivitu SSM, když do čela organizace byl postaven Jan Voldřich.
Spolu se Stanislavem Kantorem dokázali mladé lidi v obci přitáhnout ke zvýšení aktivity. Mladí lidé se zapojili do práce v ČSPO, kde v čele mladých požárníků si velmi dobře vedli František Kosiarský a Jaroslav Richter. Po nich pak převzali vedení Antonín Szalaj a Jaroslav Svoboda. Výsledkem bylo to, že se jak žáci, tak dorost ČSPO umístili na předních místech okresu. Dobrou práci s mladými odváděl Vladimír Vyšohlíd v modelářském kroužku ZO Svazarmu a František Fučík v kroužku rybářském.
Zvýšil se počet mladých čtenářů v MLK, na druhé straně však řada mladých neprojevila zájem o akce pořádané Osvětovou besedou.
Ani mladí poslanci neudržovali styk se ZO SSM a PO SSM a nedokázali tak v plné míře působit na mladé občany.
Při práci mladých se vyskytují potíže při jejich klubové činnosti, při činnosti kroužků, při pořádání soutěží, zejména v tom, že každá složka by chtěla mít svou vlastní klubovnu. Přitom se však nezřídka stává, že klubovna neplní daný úkol vycházející z plnění kulturně-výchovné činnosti, ale často nahražuje mládeži pohostinská zařízení.
MNV poskytoval složkám finanční částky na pořádání různých akcí, ne plně však bylo těchto prostředků ke stanoveným účelům využito.
V průběhu roku 1985 se vyskytly v práci ZO SSM určité potíže.Funkci předsedy již nechtěl nadále vykonávat Jan Voldřich a tak se s pomocí OV SSM hledal nový předseda. Jelikož v té době došlo k obnovení činnosti CZV SSM při Statku Frymburk, jehož předsedou se stal ing. Jan Machala, bylo rozhodnuto, že při každém provozu Státního statku bude ustanovena ZO SSM. Po menším přesvědčování převzal funkci předsedy ZO SSM při provozu Černá agronom Pavel Wudy.Současně však měl vykonávat i předsedu celé mládežnické organizace v obci. Činnost ZO SSM při provozu se skutečně rozjela, začali pořádat brigády, uspořádali zájezd, ale nechtěli, aby v jejich organizaci byli další mladí lidé z obce, nepracující v zemědělství.
               Stmelit celý kolektiv se tedy nepodařilo a tak byla vesnická organizace SSM určitou dobu bez vedení. Koncem roku si pak zvolili za předsedu Luboše Marka.