Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASOPUST - RŮŽIČKOVÁ KOLEDA V ČERNÉ

 Masopust -  růžičková koleda v Černé v Pošumaví

V pořadí druhý masopust v novodobé historii obce Černá v Pošumaví proběhl v sobotu 2. února 2013.

Ten první se uskutečnil vloni, a jelikož pořadatelé byli bez jakýchkoliv zkušeností, vypozorovali průběh u sousedů v Hořicích na Šumavě, kteří pak pomohli i s organizací. Proto se tehdy masopustní rej konal v rámci bývalého okresu prakticky až poslední.

Pro ten letošní masopust se pořadatelé a všichni zainteresovaní připravovali ještě před koncem roku 2012, a tak se tento masopust uskutečnil zase mezi prvními.

V sobotu v osm hodin ráno již byli všichni připraveni před obecním úřadem, kde je vždy slavnostní začátek, který se tentokrát posunul až na devátou hodinu kvůli poněkud opožděnému příjezdu nezbytného hudebního doprovodu. Ten tvořilo 11 členů dechové kapely Šumavanka.

Pak celý program začal požádáním starostky o povolení vstoupit do obce, aby mohli „nějaký ten počinek vykoledovati“. Povolení obdrželi a vše se dál rozvíjelo podle připraveného scénáře. Počasí bylo vcelku příznivé, teplota kolem dvou stupňů nad nulou, občas mírně poprchávalo.

Nikomu z koledníků to však nevadilo, lidé je všude přijímali přívětivě, každý měl přichystáno občerstvení a něco na posilnění, každý (kdo chtěl, neboť vše předem zajišťoval organizátor Jiří Daňo) si vybral písničku a zatančil si s tancmajstry. Samozřejmě, že byli i lidé, kteří, i když byli doma, neotevřeli. Nikdo však nikoho nepřemlouval nebo nezvonil. Kdo chtěl, byl již dávno před svým domem.

 

DSCN9707_panorama_cr

 

Masopustní rej byl ukončen po 16. hodině opět před obecním úřadem, kde koledníci oznámili starostce obce, že vše proběhlo bez závad a v pořádku.

Večer se pak všichni účinkující i řada pozvaných obyvatel obce veselila v místním Hostinci Podsvětí, kde k tanci a poslechu hrála kapela Soda Kofola z Českého Krumlova.

Českokrumlovský deník: 5. Únor 2013