Jdi na obsah Jdi na menu
 


VRTULE SE TOČÍ NAPLNO

8. 10. 2015

Vrtule se točí naplno

                Pod pojmem vrtule si většina z nás představí určité technické zařízení umožňující přeměnu energie, sloužící k pohonu letadel, helikoptér, vzducholodí, případně k výrobě větrné energie.

                V Černé v Pošumaví však máme Vrtule, které přeměňují svou energii v pohyb, tempo a rytmus ve stylu tance. Jedná se o dítka školou povinná, která projevila v říjnu 2009  zájem o taneční kroužek při Základní škole.

Hned zpočátku bylo jasné, že nepůjde jen o ledajaké tanečky. Přihlášené děti byly na základě vstupních ukázek zařazeny do dvou týmů, přípravky – mini a hlavní dětské věkové kategorie, kde jsou žáci více pohybově nadaní, kteří zvládli spojení pohybu do rytmu hudby.

                V čele těchto týmů jsou trenéři, kteří mají již předchozí zkušenosti, vedoucí skupiny a trenérkou je Ája Suchánková, která byla účastnicí taneční skupiny J. Hesse, druhou trenérkou a fotografkou Miri Fillová a choreografem a odborným konzultantem Tomáš Suchánek.

                Hned od samého počátku probíhaly poměrně náročné tréninky, děti však byly nadšené a na každý trénink se těšily. Jejich příprava vyvrcholila účastí na nominační soutěži na Mistrovství Evropy, pod hlavičkou Národní taneční asociace, která se konala dne 12. prosince 2009 v KD Metropol v Českých Budějovicích pod názvem Master Cup 2009.

Taneční skupina TS Vrtule Černá v Pošumaví soutěžila  v disco dance s choreografií „La Primera Vez“ a skladbou „Wannabe“ od dívčí kapely Spice Girls.

Soutěžící ve složení Alena Holubová, Aneta Sochorová, Šárka Čertická, Samuel Suchánek, Klára Šabatková a Zuzana Šabatková předvedli před zaplněným sálem úžasnou show, odměněnou povzbuzováním a potleskem. Ve své kategorii nakonec obsadili druhé místo, znamenající stříbrné medaile a diplom. Byli velmi spokojeni a ještě více se snaží pilovat svůj program pro další období, zejména na měsíc březen, kdy by se mělo konat semifinále Discodrom 2010.

                V nedávných dnech však obdrželi rozhodnutí poroty o nominaci na Mistrovství Evropy, které se bude konat ve dnech 12 – 16. května 2010 v chorvatské Poreči. Jak všechno dopadne je zatím v jednání, účast je pro mnohé  poměrně nákladnou záležitostí.

                Představitelé obce Černá v Pošumaví a zejména starosta obce, již v počátcích trvání skupiny věřil v postupný úspěch a tak byly skupině TS Vrtule pořízeny i dresy.

Úspěch se dostavil, určitě budou následovat i další, samotným dětem přináší účast v tomto tanečním kroužku potěšení a radost. Svědčí o tom i webové stránky, které si skupina založila na adresách skupinavrtule.webnode.cz  a  vrtulka-ksaz.webnode.cz.

Spojení pohybu s hudbou vnáší rytmus do těla a vlastně trénuje tělo i mozek. Pro mladý organismus je to velmi potřebná a účelná činnost.

DSCN0332  DSCN0227

Českokrumlovský deník 25. ledna 2010