Jdi na obsah Jdi na menu
 


O počasí v Černé 2016

25. 1. 2017

 

Jak to bylo s počasím v Černé v Pošumaví
Přesně před devíti roky jsem napsal do tohoto listu jakousi úvahu o počasí v Černé v Pošumaví a sledování jeho průběhu a změn, jak v současnosti, tak i z historického pohledu. Je to již 38 let, co si sám amatérsky sleduji nejzákladnější data o počasí, především pro potřebu kroniky obce. Od roku 1993 je však v naší obci meteostanice spadající do sítě Českého hydrometeorologického ústavu a ta pod správou Vladimíra Rolčíka poskytuje měřené výsledky naprosto přesně. Výsledky všech šumavských, ale i ostatních meteostanic shromažďuje a na svém skvělém webu uveřejňuje Ivo Rolčík DiS, syn výše zmíněného a také volarský meteorolog. Požádal jsem ho o poskytnutí dat za loňský rok 2016 a rád bych se o ně podělil se čtenáři mého článku.
Černá v Pošumaví je vyloženě turistická obec, tím pádem i počasí hraje dost důležitou roli. Nejenom v letních měsících, ale dnes již téměř po celý rok a tak přiměřené teploty, srážky, vítr, výška sněhové pokrývky anebo tloušťka ledu mají často podstatný význam.
Co se týče teploty byl uplynulý rok pátý nejteplejší za celou dobu měření. Nejchladnější byl leden spolu s prosincem, nejteplejší červenec. Nejnižší teplota – 23,7° C byla v lednu a nejvyšší 29,7° C v červnu. Nebyl však naměřen ani jeden tropický den( teplota 30° C a výše), přitom v roce 2015 bylo celkem 18 tropických dnů. Letních dnů ( teplota 25° C a výše) bylo naměřeno celkem 28, což odpovídá průměru. Z  toho bylo 6 letních dnů v září, což se za dobu měření ještě nestalo. V roce 2016 bylo rovněž 143 mrazových dnů( teplota pod bodem mrazu), celodenní mráz( ledový den) byl ve 14 dnech, z toho jich bylo 10 v lednu.
V Černé spadlo v uplynulém roce 783 mm srážek, což je nejvíce za posledních 10 let, pršelo ve 130 dnech, nejvíce v lednu( 17), v červnu (16) a červenci (16). Nejméně deštivé bylo září.
Nejvyšší sněhová pokrývka byla ve druhé polovině ledna ( 25 cm), souvislá sněhová pokrývka trvala 20 dní.
Sluneční svit dosáhl hodnoty 1590 hodin, což je zhruba 70 hodin pod průměrem. V červnu dosáhl svit 78% průměru, v říjnu jen 51%, avčak prosinec byl doslova prosluněn ( 196 % průměru), což byl prosincový rekord. Nejvyšší náraz větru 20,7 m/s ( což je 74,5 km/hod.) byl naměřen v lednu.Před vánoci jsme se také setkali s celodenní námrazou, která vytvářela překrásné scenérie ( obr.)panorama.jpg
Doufám, že jsem možstvím dat neodradil, jde jen o stručné porovnání. Pokud bych srovnával s výsledky všech let v celém, téměř čtyřicetiletém období, našlo by se hodně extrémů. Počasí však tvoří součást našeho žití, musíme se mu přizpůsobovat a nenadávat, neboť, jak řekl jistý filosof a romanopisec „ Kdyby se občas počasí nezměnilo, polovina lidí by neměla o čem povídat“. A Karel Čapek dokonce pravil: „ Buď požehnáno počasí, neboť je společnou věcí lidí, kteří si nemají co říci“.
František Záhora, 25.1.2017