Jdi na obsah Jdi na menu
 


VRTULNÍKY V OVESNÉM POLI U DOL.VLTAVICE

7. 10. 2015

Vrtulníky v ovesném poli u Dolní Vltavice

 

                Jako by to dneska bylo, vzpomínám si na dobu před třiceti pěti  léty, právě  v tento čas, kdy určitý poklid narušilo přistání vrtulníku v ovesném poli na Dolní Vltavici.

 Bylo to v pátek 15. srpna, kdy nezpozorován československými radary přeletěl hranici pilot Německé spolkové republiky a v prostoru pod kaplí Stiny přistál a naložil čtyři občany Německé demokratické republiky. Bydlel jsem tehdy na Bližné a o tom, co se událo na Vltavici jsem se dozvěděl zprostředkovaně. Jel jsem se na místo podívat na motocyklu a prakticky žádné velké poškození jsem nepozoroval, zůstaly jen určité úvahy, jak se sem vrtulník nepozorovaně  dostal.

N e p o v e d e n á   a k c e

To jsme ovšem netušili, že v neděli 17. srpna se bude situace opakovat, jenomže už to nebude mít tak hladký průběh. Pohraničníci na hlásce v Dolní Vltavici již byli připraveni a tak pilot odletěl na místo čtyř pasažérů, pouze se dvěma osobami.

Samozřejmě, že československé státní orgány vše odsoudily jako hanebný čin, který ohrožoval zdraví občanů a rekreantů a narušil dobré vztahy mezi ČSSR, SRN a Rakouskem. Prakticky všechny československé sdělovací prostředky se touto událostí zabývaly a k rozhovorům s představiteli obce a svědky činu přijela natočit reportáž Československá televize.

Celý průběh této akce byl potom různými způsoby vykládán. Oficiálně bylo řečeno, že pilot helikoptéry ohrožoval pohraničníky střelbou z kulometu, tvrdili to i někteří svědci z řad rekreantů a vojáků, což ovšem  druhá strana vyvracela a tvrdila, že stříleli pouze pohraničníci. Byly vyslýchány dvě osoby, které se podařilo zadržet a v říjnu 1975 byl pak vynesen rozsudek nepodmíněných trestů a vyhoštění z republiky, pilot byl souzen v nepřítomnosti.

Z hlediska, dnes už historického, jsem se snažil získat o tomto případě více poznatků, což v současnosti v době mediálního, internetového rozmachu, není zas tak velký problém. Z materiálů se tak dá zjistit, že inspirátorem těchto akcí byl JUDr. Heinz Heidrich, který se spřátelil s pilotem Barrym Meekerem, který měl za sebou nasazení ve Vietnamu a dostal nápad využít jeho schopností k převozu občanů NDR na západ, samozřejmě za značné sumy.

T ř i    l e t y    k   L i p n u

Svůj první let do prostoru Dolní Vltavice uskutečnili již 17. srpna 1974, kdy převezl Heidrich do SRN svou ženu a syna. Následoval zmíněný druhý let a ve třetím letu, který se nepodařil, měli být převezeni rodiče Heidrichovy přítelkyně Neukirchnerovi a jejich 14 ti letá dcera a jakýsi Thomas B., který si přelet platil. Rodinní příslušníci měli převoz zdarma, odjeli nejprve vlakem do Prahy a pak autobusem do Dolní Vltavice. Tam měli najít kapličku mezi dvěma duby, jak jim bylo řečeno( jsou to ovšem dvě lípy- F.Z.), pro snazší orientaci pilota měli na sobě  mít červené bundy. Organizátor nic neměnil, ponechal stejný plán přeletu, předpokládal, že průběh bude stejný jako před dvěma dny. Pilot přistál, nastoupil Thomas B. a Neukirchner,ozvala se údajně střelba a křik zraněných, dceru Birgit stačili ještě vytáhnout do vrtulníku, ovšem paní Neukirchnerová asi 10 m před tím upadla. Pomocník pilota se tedy pro ní vrátil, ale pilot Barry Meeker odstartoval. Zadrženi tedy byli pomocník pilota Kobrzynski a paní Neukirchnerová.

H e i d r i c h     t o      n e t u š i l

Sám Heidrich vše pozoroval dalekohledem z vyhlídkové věže Moldaublick na rakouské straně a po vzlétnutí vrtulníku byl přesvědčen, že vše proběhlo v pořádku. Skutečný výsledek akce se dozvěděl až v nemocnici v Traunsteinu, kam rovnou pilot letěl.

                Tak skončila jedna akce, ke které ovšem vůbec nemuselo dojít, kdyby náš svět nebyl tehdy rozdělen na západ a východ a občanům bylo umožněno volně vycestovávat.

11.8. Českokrumlovský deník