Jdi na obsah Jdi na menu
 


U každé obce jsou nějaké kopce aneb Od vrchu k vrchu

 

U každé obce jsou nějaké kopce, aneb Od vrchu k vrchu
 
Polipenský region to je oblast, kde kromě vody, rozsáhlých lesů a mírných kopců, se nachází i řada zajímavých památek. Pro turisty a návštěvníky vskutku ideální krajina. Odmysleme si nyní všechny krajinné prvky, našemu oku lahodící, stejně jako všechny ke sportu lákající a podívejme se poněkud blíže na naše vyvýšeniny a kopce. Zjistíme, že nadpis v tomto článku není nadnesený. Každou obec charakterizuje nějaký kopec, hora, vrch. Jen namátkou si můžeme připomenout Kraví horu, Medvědí horu, Černou horu, Jelení kopec, Plánský kopec, ale i Malšínský kámen, Dobrou Vodu, Lískovec,Lesík, Ořík, Houbu a řadu dalších. Mě však v tomto případě zaujalo velké množství různých vrchů pojmenovaných vhodnými a v dané oblasti poměrně výstižnými přídavnými jmény.Projděte se se mnou od vrchu k vrchu a začít můžeme  v mé domovské obci Černé v Pošumaví a to hned u Vápenného vrchu, který byl v poslední době již zmiňován. Pokračujeme do osady Mokrá kde najdeme Pískový vrch a o pár kilometrů dále, v bývalé osadě Ořechovka, se rozkládá Suchý vrch, což je nejvyšší vrchol  (840 m) nejen Boletické vrchoviny, ale i katastru Černá. Blízko osady Žlábek zase najdeme Kraví vrch. Za Mokrou směrem na Hubenov leží na hořickém katastru Kravský vrch, za přírodní rezervací Pláničský rybník je Kozlí vrch, označovaný někdy jako Kozlík. Pokračujeme cestou po cyklostezce směrem na Milnou a narazíme na Liščí vrch.
Vrátíme se však na Hornoplánsko, kde v blízkosti města najdeme Houbový vrch a za Pernekem u osady Hory se nachází Křížový vrch. Před Zvonkovou u Bližší Lhoty je Lhotský vrch, ve Zvonkové Zvonkový vrch a na Valtrově Kozí vrch.
Svou pozornost nyní upřeme opět na opačnou stranu a z Frymburka zamíříme na Malšín. Při cestě narazíme na Hodslavský vrch, odkud je nádherná vyhlídka na Vyšší Brod, u Malšína najdeme Červený vrch, pod Ostrovem Šibeniční vrch a pokračujeme-li dále ve směru na Zátoň narazíme na Velenecký vrch a v blízkosti známé Běleňské lípy se nachází Zábraňský vrch. Mimochodem, za Frymburkem u Blatné je les, který se nazývá Kamenný vrch.
Zavítat však musíme i na Vyšebrodsko a na opačnou stranu Lipenské přehrady. Blízko Herbertova najdeme Herbertovský vrch, pojedeme –li z Vyššího Brodu na Martínkov a Mnichovice nalezneme Martínkovský vrch a pokračujeme dále na Krásná pole, kde se  nachází Uhlířský vrch. Blízko hranic s Rakouskem najdeme na Vyšebrodsku Jezevčí vrch a na Radvanově, v blízkosti nejjižnějšího místa České republiky se nalézá Radvanovský vrch. Po trase přes Kapličky na Spáleniště ve směru na Pasečnou potkáme Hnědý vrch a pod Pasečnou Mezileský vrch. Zavítat musíme i ke sv.Tomáši, kde se nalézá Medvědí vrch a dále ke Korandě, kde je  Růžový vrch. V blízkosti Rakovské zátoky u Kyselova je Soví vrch, v bývalé obci Pestřice najdeme Pestřický vrch. Zapomenout nelze ani na Bukový vrch u Přední Výtoně a Slunečný vrch u Lipna a Slupečné.
Je tedy těch vrchů požehnaně. Samozřejmě, že jsem vrchy vyhledával podle mapy, ale všechna vyjmenovaná místa, v tomto poněkud rozšířeném polipenském regionu, jsem během své více než čtvrtstoletí trvající profese agronoma, nemohu říci důkladně, ale přece jenom poměrně dobře znal.
 
Českokrumlovský deník,10.5.2016