Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASOPUST V ČERNÉ V POŠUMAVÍ JIŽ POČTVRTÉ

 

Masopust v Černé v Pošumaví již počtvrté.
V sobotu 7.února 2014 se uskutečnil v Černé v Pošumaví již 4.ročník novodobé masopustní taškařice, při které prochází maškarní průvod celou obcí. Právě před čtyřmi roky přišli zástupci mladých občanů za starostkou obce s přáním obnovit tradice, které před mnoha lety zanikly. S takovým návrhem nelze než souhlasit a tak vznikla „Masopustní společnost“, která začala svou činnost inspirací u sousedů v Hořicích na Šumavě. Tato společnost, kterou tvořili zejména mladí z různých spolků, klubů, organizací i soukromých osob zvládla připravit celou akci na výbornou a na základě slova daného starostce, pokračovala i v dalších létech.
Masopust to není pouze průvod masek obcí, v naší obci prochází růžičková koleda, kterou tvoří hejtman, rychtář, konšelé a ostatní účastníci. Již čtvrtým rokem požádal hejtman Dominik Čerkl paní starostku Irenu Pekárkovou o povolení vstoupiti do obce slovy: „Vážená paní starostko, pěkné pozdravení Vám od všech vyřizujeme a ptáme se, zda můžeme do vaší obce vstoupiti a na jeden nebo dva, či spíše tři sudy piva si vykoledovati. Za všechny vám ručíme a prosíme o laskavé povolení a zda by jste k nám pak mohla přijíti, abychom Vám dali připíti“. Starostka samozřejmě povolení dala, ale bedlivě zjišťovala, zda jsou všichni masopustních zvyků znalí a řádně masopustně oblečeni, aby nedělali Masopustu ostudu.Sama letos oblékla kostým v patřičném stylu, prostě renesanční starostka.
Hejtman pak starostce a ostatním účastníkům vysvětlil, proč má v ruce halapartnu, rychtář Petr Němec osvětlil význam rychtářské ferule, čili rychtářského práva.
To již byla připravena dechová kapela Šumavanka a začaly první tanečky před Obecním úřadem.Nejprve pro naší krásnou obec, pak pro paní starostku a nakonec pro budoucí koledníky, kteří budou v této tradici pokračovat. Pak se již celý průvod za doprovodu hudby a pod taktovkou hlavního organizátora Jiřího Daňa vydal koledovat k prvnímu domu.
Obyvatelé obce si na tuto tradici rychle zvykli a příchod celého průvodu očekávali s patřičným občerstvením. Před každým domem pak koledníci zatančili kolečko, hejtman vyzval „hospodáře“,aby si vybral oblíbenou písničku, kterou mu pak hudba zahrála. Tancmajstři pak vyzvali k tanci hospodyni a Střapáči vyvedli příslušníka mužského pohlaví. Těmto střapáčům, v podání Pavlíny Pártlové a Evy Strnadové, jejich čest velela u každého domu provést nějakou nepřístojnost. Vynášely tak nejen popelnice, ale i další hospodářské náčiní kousek za dům, ať má pak majitel nějakou práci. Ovšem pomáhal jim v tom i Masopust, v podání Boženky Opelkové.
Každý rok se v průvodu objevují nové masky. Bylo tomu tak i letos a tak jsme viděli spoustu vtipných a rozverných masek. Průvod, který začal u Obecního úřadu v 8 hodin ráno, se po průchodu celou obcí, opět v 16.30 hodin vrátil před úřad, kde starostce oznámil ukončení s dotazem, zda nebyly nějaké stížnosti na chování koledujících.
Masopustní veselí bylo zakončeno večer na místním sále od 18 hodin Masopustní zábavou, kde pokračovala dechová hudba Šumavanka a od 21 hodin skupina Slackers.
Čtvrtý ročník masopustu v Černé v Pošumaví se vydařil a je nutno poděkovat všem, kteří se na organizaci celé akce podíleli a které samozřejmě není možno všechny vyjmenovat. Důležité je to, že tradice pokračuje, že je ze strany mladých chuť a elán a že jsou spokojeni i obyvatelé obce.
Českokrumlovský deník, 14.2.2015, František Záhora
 
V ČLÁNKU BYLY VLOŽENY ČTYŘI FOTOGRAFIE, KTERÉ NALEZNETE SE VŠEMI OSTATNÍMI NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH OBCE ČERNÁ V POŠUMAVÍ V KATEGORII FOTOGALERIE 2015!