Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaněček versus Záhora

Tady je každá rada drahá, pane Vaněčku

Tím, co se Vám přihodilo jednoho listopadového dne, jste nastolil skutečně velmi vážný a zapeklitý problém. Kdyby jste býval hned, jak se začala hlásit nuda, šel do hospody na pivo, třeba k Duškům, a nezabýval se nějakým Body Massem Indexem, nebylo by nutno řešit situaci, která je složitá i pro výzkumný ústav. Ještě, že nám život v dnešní době přináší mnohem jednodušší a snazší problémy.

Ale zpět k Vaší situaci. Především se divím Vašim chutím. Proboha, co Vás to napadlo jíst sekanou a ještě k tomu teplou? Copak jste neslyšel o problémech, které její pozření způsobuje? To věděli již staří Římané, dokonce Jára Cimrman, a to ještě neznali některé naše výrobce této, pro někoho, lahůdky, kteří se do sekané snaží občas vtěsnat i patogenní bakterii Listeria. Zhltnout teplou sekanou a dokonce nedat ani kousek svému věrnému příteli člověka, to na Vás nevrhá dobré světlo. Pokud jste tuto sekanou jedl dokonce samotnou, porušil jste tím ustanovení Česko-moravsko-slezského svazu pojídačů teplé sekané, kde se v Hlavě 4, odstavci 2, bodu 3 praví, že vždy je nutno k teplé sekané jíst vhodnou přílohu.

Předmětem zkoumání a možné mé rady je ovšem Váš pokus. Podle údaje na displeji digitální váhy, který hlásal 70 kilogramů člověčiny, zajisté nevybočujete z normy podle BMI a onen kousek sekané Vám nezpůsobí nadváhu, stále budete docent. To mě ukazuje displej naší váhy jiné číslo a hlásá, že jsem již přescent. Podstata problému je ovšem v tom, že jste vstoupil na váhu v plné nahotě.

Důležité je též vědět, zda jste sekanou pozřel rovněž v Adamově rouše. Pokud ano, porušil jste též ustanovení Evropské unie, která na podnět českého europoslance Sekaniny rozhodla, že na digitální váhu se musí vždy vstupovat pouze v klobouku. Jeho váha musí být předem známa, aby od konečné sumy na displeji mohla být odečtena.

Důležité je rovněž, ve které místnosti jste na váhu vstupoval, zda v pokoji, kuchyni, koupelně nebo ložnici a zda to bylo v přízemí nebo v patře a především, na to pozor, jaká byla v té době teplota oné místnosti. To jsou všechno okolnosti, které mohou na fakt, že po pozření jste byl těžší o dvě kila, mít významný vliv. Především naježení chlupů na těle v chladu způsobuje, že se tělo brání určitým minimálním nárůstem svalové hmoty. Tam může být čertovo kopýtko.

Jinak se podle daných vlastností dá váhový přírůstek vypočítat velmi snadno podle Bresenhamova algoritmu pro rasterizaci algebraických křivek, což každý zná, a tak nemá cenu to zde anoncovat. Udělal jste tedy dobře, že jste mě požádal o radu. Řešení jednoduché a žádné dotace z Evropských fondů nepotřebuji. Stejně, než by se ke mně dostaly, tak mi je někdo částečně vytuneluje.

Kdybych ovšem měl použít takzvaný zdravý rozum, pak bych musel konstatovat, že se ve Vašem případě jedná o otázku metabolismu a trávení tuků v našem těle. Po pozření sekané jste se měl vydat někam ven na procházku anebo na to pivo a hlavně se nezapomenout obléci. Po příchodu domů, rázně vstoupit na váhu a na displeji by jste určitě uviděl potěšitelné číslo.

Závěrem mě žádáte o sdělení některých fakt jakožto celoživotního zemědělce i položivotního kronikáře. Býval jsem sice agronom, ale vídával jsem často na statcích prasata, která žrala nejenom sekanou a neřešila nikdy případné tloustnutí.

Co se týče oblasti kronikářství, nezaznamenal jsem zatím žádný případ ohledně pojídání sekané, po kterém by došlo k neobvyklému ztloustnutí. A že se dříve panstvo umělo najíst, o tom zápisy existují, možná, že tam měli i sekanou z nějakého exotického zvířete. Takový Petr Vok z Rožmberka míval velmi bohatou tabuli, kde nechyběli například i zpěvní ptáci. Každopádně však každé jídlo doplňoval chlebem, či žemlí. A ne jako Vy, zhltnout samotnou sekanou, porušit plno předpisů a ještě ztloustnout. Tolik má odpověď a rada. Děkuji.

  2. Dezember 2014

 

Tento článek je odpovědí a reakcí na článek pana Jana Vaněčka, který níže uvádím:

Žádám pana Záhoru o radu...

JAN VANĚČEK

ČESKÝ KRUMLOV

Budu vám vyprávět, co se mi nedávno přihodilo. Často se doma zabavuji tím, když není v televizi na co koukat a se psem není taky řeč, že si kontroluji svou hmotnost a vypočítávám si BMI.

Toho listopadového dne jsem si usmyslel pojíst teplou sekanou. Dostal jsem na ni chuť, což se mi často stává. Dvacet deka mi ji řezník navážil.

Doma jsem se rozhodl udělat s tou sekanou pokus. Nejprve jsem si stoupl nahý na váhu sám. Je digitální, na displeji se objevil údaj rovných sedmdesát kilo. Pak jsem si stoupl na váhu ještě jednou a přidal tam tu sekanou. Ukázal se údaj sedmdesát kilo a dvacet deka. To by souhlasilo. A teď mne napadlo tu sekanou sníst.

Po chvíli jsem se znovu postavil na váhu, ale tentokrát s tou sekanou v břiše. A co se stalo: váha ukázala, že vážím sedmdesát dva kilogramy. Byl jsem z toho jelen a nedalo mi to spát. Navštívil jsem výzkumný ústav, abych aby mi vysvětlili, proč to zafungovalo v tom mém břiše s tou sekanou tak divně. Jestli je normální, aby ztloustnul skoro o dvě kila, když pojím dvacet deka sekané. Jak je to možné v jednadvacátém století.

Od výzkumného specialisty jsem se dozvěděl, že se jedná patrně o nějaký technický problém, možná za to může ta váha nebo moje břicho. A měli-li by to řešit, přišlo by mě to dost draho.

Takový výzkumný proces je poměrný časově náročný, týká se nejen té váhy a mého těla, ale i dalších skutečností. Bude zapotřebí se zabývat, kde jsem tu sekanou koupil, kde ji vyrobili, od jakého zvířete bylo maso, jaké příměsi v ní byly, jestli v tom nefungují nějací překupníci. Není jednoduché všechno zjisti a ověřit, jak to na první pohled vypadá. Toho abych si byl vědom.

Pravil jsem, že jsem z chudých poměrů a nemám tolik peněz na to, abych platil nějaký výzkum o sekané. Jedině, že by si ten ústav vyžádal na to dotaci z fondu Evropské unie. Určitě by to vědecké zjištění zajímalo jedlíky sekané také v dalších evropských států Unie a možná i v Africe.

Než se definitivně rozhodnu, co s tím, chtěl bych Vás, vážený pane Záhoro, jako znalého a uznávaného kronikáře, požádat, zda jste někde v kronikách nenalezl podobný případ neobvyklého ztloustnutí po sekané.

A protože jste se pohyboval po celý život v zemědělství, tak prosím i o sdělení, jestli když by dvacet deka té sekané sežralo třeba prase, taky o tloustlo o tolik, co já. Děkuji Vám za odpověď.

Českokrumlovský deník: Pátek, 28. Listopad 2014, Strana 8