Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pocta Františku Schusserovi

10. 1. 2011

 

Pocta Františku Schusserovi
Bohužel, teprve z denního tisku jsem se dozvěděl, že před koncem minulého roku skončil svou životní pouť jeden z velkých znalců historie rozsáhlého území našeho regionu – pan František Schusser.
schusser.jpgJe mi tudíž líto, že jsem ho nemohl na jeho poslední cestě vyprovodit a tak bych chtěl alespoň těmito řádky vyjádřit především obdiv nad jeho obsáhlou prací, kterou zde zanechal nejen pro nás, ale především naše následovníky.
S Františkem Schusserem jsem se poznal v roce 1977, kdy jsem začal dělat kronikáře v Černé v Pošumaví a on byl tehdy již renomovaným a zdatným kronikářem obce Loučovice. Já se učil jak psát kroniku, on se již zúčastňoval různých kronikářských soutěží a vždy velmi úspěšně. Setkávali jsme se na okresních seminářích jednou za čas a já vždy jen s pocitem tehdy průměrného psavce věřil, že snad za čas budu umět, to co on.
                Pak najednou přišla listopadová revoluce, nastalo mnoho změn v hospodářském životě, já byl navržen a zvolen ředitelem Statku Frymburk a mimo jiného jsem po čase potřeboval i ekonomického náměstka. Tehdy se přihlásili asi čtyři adepti a mezi nimi i František Schusser. Byl jediný z tohoto kraje, vážil jsem si jeho práce kronikáře a tak jsme začali spolupracovat. Hlavní jeho náplní tehdy bylo, vedle ekonomické činnosti, i vyřizování restitučních pohledávek v oblasti Kyselova. Již tehdy měl celou oblast historicky zmapovanou a začal také publikovat své články a statě, kterých napsal za svůj život téměř pětset.
                Jeho publikační činnost byla skutečně obdivuhodná, zdokumentoval nejenom historii Loučovic, ale především celého Vyšebrodska, Frymburska, prakticky vše od Velešína, přes Dolní Dvořiště až ke Ktiši, ale i nepoměrně dále. Není snad místa v této oblasti jihočeského regionu, kde by nespolupracoval a nepublikoval. Přispíval do mnoha městských a obecních časopisů, v pozdějším období i na internetové weby, rozsáhlou sérii článků publikoval v Lipno – online, přispíval do webu Zaniklé obce a mnoho dalších.
Vyvrcholením jeho činnosti byly publikace Putování za růží a lilií, kde historicky zdokumentoval jihovýchodní část oblasti Malše a Vltavy a poté pak vydal druhý díl, kde procházel úpatím Blanského lesa k Horní Plané. Byl spoluautorem díla Kapličky na Vyšebrodsku, při své činnosti rovněž fotil, byl neúnavným ochráncem přírody, podílel se na obnovování turistických tras a jejich značení. Prakticky vše co napsal, také osobně prochodil a navštívil a s uvedenými místy se seznámil. V mladším věku se rovněž činně věnoval sportu, rád vzpomínám na jeho vyprávění o Ludmile Polesné, byl i znalcem v oblasti archeologie.
Jeho nemoc mu nedovolila pokračovat v rozsáhlém díle, jeho život skončil v historickém nebi.
Čest jeho památce!
10. ledna 2011